Sovražim likanje ali kako se mu izogniti

Iskalnik

Sovražim likanje ali kako se mu izogniti

Likanje je po mnenju mnogih mamic in žena, eno najbolj zoprnih gospodinjskih opravil. Tudi sama nisem prav nič navdušena nad njim, vendar verjeli ali ne, likam enkrat na pol leta. To pa ne pomeni, da po svetu hodimo zmečkani, niti ne dajem perila likati mami, tašči ali pa v čistilnico. Kaj je moja skrivnost za (ne)likanje?
 

Te skrivnosti sem se naučila od svoje mame, ki si je hotela prihraniti nekaj časa pri gospodinjskih opravilih. V času ko sem bila sama otrok, sušilnih strojev še nismo poznali ali pa so bili tako dragi, da so si jih lahko privoščili samo tisti z debelo denarnico. Gospodinje so perilo vedno obesile na vrvi, ki so jih razpele na dvorišču ali balkonu, pozimi pa na podstrešju ali kopalnici. Moja majhna skrivnost tako sega v čase, ko še nismo imeli sušilnega stroja.

Umazana oblačila vedno razporedite po segmentih, t.j. na belo, barvno, črno, občutljivo, idr. perilo. Pralni stroj nikoli ne napolnite do konca, vedno si pustite nekaj prostora v stroju, vsaj za kak kilogram perila. To se pravi, če ima vaš pralni stroj kapaciteto 7 kg, stroj napolnite le za 5 ali največ 6 kg. Ko pralni stroj zaključi s pranjem, perila ne pustite stati v stroju, temveč ga takoj poberite iz njega. Prav tako ga ne pustite stati mokrega na kupu, ampak se takoj lotite obešanja (v kolikor nimate sušilnega stroja).
 

Vsako oblačilo posebej vzemite v roke in ga dobro otresite. Naj vam ne bo neprijetno če vas malo pošprica po obrazu, saj je vendar čisto. Če vidite, da je kako oblačilo še posebej zmečkano, ga razgrnite na ravno podlago in ga rahlo pogladite z dlanmi, nato pa obesite na vrv ali stojalo. To velja posebej za majice in puloverje. Če pa so zmečkane hlače, pa jih po tem ko ste jih že otresli, z rokami malo raztegnite po dolžini in širini in jih obesite. Oblačila naj se ne prekrivajo med seboj in če le imate možnost naj ne bodo obešena čez pol, ampak jih obesite tako da bodo cela visela z vrvi in jih nato pripnite s ščipalkami za perilo tam, kjer ima oblačilo šivan spodnji rob.

Kako pa je s srajcami? Le te so bolj občutljive, zato je z njimi malo več dela, a še vedno manj, kot če bi jih bilo potrebno še likati. Srajco in občutljive majice ali puloverje prav tako dobro otresite in obesite na obešalnik. Ovratnik poravnajte in malo raztegnite z rokami. Zapnite čisto zgornji gumb pri ovratniku in nato vsakega drugega. Ko srajca lepo visi na obešalniku jo še malo potegnite za rokave in trup ter obesite na stojalo ali vrv tako, da se ne dotika tal ali drugega perila.



Ko bo perilo suho, vam zagotavljam, da ne bo zmečkano oz. bo zmečkan morda le kak zelo občutljiv kos perila, ki ga še vedno lahko zlikate in vam vzame bistveno manj časa, kot cel kup perila.

Vse to pa boste malo težje prakticirali pozimi. Vsekakor perilo lahko na vrvi ali stojalu sušite tudi v stanovanju, vendar zaradi vlage, ki se ob tem sprošča, to ni ravno priporočljivo. Rešitev za to je sušilni stroj. Če ne želite zmečkanega perila, ne puščajte perila stati v sušilnem stroju po končanem sušenju, ampak ga takoj zložite. Bolj občutljive kose je priporočljivo sušiti na manjši moči, tako da so po končanem sušenju še rahlo vlažni. Le te rahlo otresite, zložite ali obesite na obešalnik in pustite da se dokončno posušijo zunaj omare. Srajce, puloverje in občutljive kose sušite ločeno od drugih kosov. Najbolj priporočljivo je, da hkrati sušite le do 5 kosov občutljivega perila hkrati (odvisno od kapacitete stroja) in s tem zmanjšate tveganje za mečkanje perila. Sušite jih na manjši moči in jih še vlažne takoj po končanem sušenju obesite na obešalnike in ravnajte enako, kot je opisano zgoraj za primer sušenja na vrvi.

Vaše življenje bo zagotovo lažje, če si boste prihranili čas namenjen likanju. Ta čas raje namenite svoji družini in uživajte v skupnih trenutkih.
 
Kategorije: 
Gospodinjstvo

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.