Zdrobov narastek s skuto
Pri nas nimamo ravno navade jesti večerje. Če pa nam kljub vsemu zakrulijo želodci, pa si radi privoščimo kaj sladkega. Ideja za tale narastek je padla zato, ker se v naši shrambi ni našlo kaj drugega kot pšenični zdrob. Ker pa smo mlečnega zdroba že malo naveličani, pa sem morala recept malo popestriti.
Za zdrobov narastek potrebujemo:
1 liter mleka
250 g pšeničnega zdroba
4 jajca
150 g sladkorja
100 g rozin
100 g mletih mandeljnov
500 g pasirane skute
limonina lupinica
2 žlici ruma
maslo za namastitev pekača
Rozinam prilijemo žlico rima in jih prelijemo z vrelo vodo, ter pustimo namočene vsaj pol ure. Medtem zavremo mleko in vkuhamo pšenični zdrob. Na nizkem ognju kuhamo še kako minuto ali dve, nato pa pustimo, da se zdrob malce ohladi.
Pekač namastimo z maslom, pečico pa ogrejemo na 180 stopinj.
Za zdrobov narastek potrebujemo:
1 liter mleka
250 g pšeničnega zdroba
4 jajca
150 g sladkorja
100 g rozin
100 g mletih mandeljnov
500 g pasirane skute
limonina lupinica
2 žlici ruma
maslo za namastitev pekača
Rozinam prilijemo žlico rima in jih prelijemo z vrelo vodo, ter pustimo namočene vsaj pol ure. Medtem zavremo mleko in vkuhamo pšenični zdrob. Na nizkem ognju kuhamo še kako minuto ali dve, nato pa pustimo, da se zdrob malce ohladi.
Pekač namastimo z maslom, pečico pa ogrejemo na 180 stopinj.
Medtem, ko se pečica greje, ločimo rumenjake od beljakov in iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake nato penasto stepemo, jim dodamo sladkor, limonino lupinico in žlico ruma, nato še rozine, mandeljne in skuto. Vse skupaj zmešamo, da dobimo gladko maso. Tej masi nato dodamo pšenični zdrob in čim bolj zmešamo (lahko z mešalnikom ali ročno), da dobimo homogeno zmes. Na koncu s kuhalnico primešamo še stepen beljak in maso enakomerno razporedimo po pekaču.
Pekač potisnemo v ogreto pečico in pečemo 15 do 20 minut.
NASVET 1: Namesto mletih mandeljnov lahko uporabite tudi druge mlete oreščke.
NASVET 2: Narastek lahko ponudite z vročim prelivom iz jagodičevja.
Pekač potisnemo v ogreto pečico in pečemo 15 do 20 minut.
NASVET 1: Namesto mletih mandeljnov lahko uporabite tudi druge mlete oreščke.
NASVET 2: Narastek lahko ponudite z vročim prelivom iz jagodičevja.
Vaš komentar
Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*