Prednosti in slabosti naravnih metod uravnavanja rojstev

Iskalnik

Prednosti in slabosti naravnih metod uravnavanja rojstev

V članku Vse kar morate vedeti o svojem ciklusu, sem na kratko povzela osnove ženskega ciklusa. V članku Plodnost in spolnost v luči naravne metode, sem govorila o tem kako po naravni poti prepoznati, kdaj ste plodne in kako veste, da ste noseče. Tokrat pa se bom te teme dotaknila še iz ideološkega vidika in ji dodala tudi osebno noto.
 
SLABOSTI NARAVNIH METOD
 
Ena izmed slabosti naravnih metod je, da ženske, ki imajo zaradi takih in drugačnih hormonskih sprememb, težave s cikli, s pomočjo temperature ne bodo mogle določiti plodnih dni. Tudi bežno opazovanje sluzi pri tem ne bo učinkovito, saj je Simpto-termalna metoda zanesljiva le ob dvojni kontroli, torej ob opazovanju temperature in sluzi. Zelo primerna naravna metoda za ženske s težavnimi cikli pa je metoda FertilityCare, ki se jo priporoča tudi ženskam oz. parom, ki imajo težave z zanositvijo.
 
 
Slabost simpto-termalne metode je tudi v tem, da je potrebno biti zelo natančen in dosleden tako pri merjenju temperature, opazovanju sluzi, kot beleženju podatkov. V nekaterih primerih je zelo težko biti natančen, npr. pri merjenju temperature takoj, ko se zbudiš, ko moraš biti povsem pri miru nekaj minut, po tebi pa skačejo otroci, ki hočejo zajtrk. Tudi iz tega vidika je metoda FertilityCare boljša, saj temelji zgolj na (veliko obsežnejšemu) opazovanju sluzi materničnega vratu.

Slabost nasploh vseh naravnih metod bi lahko bila tudi »suša« v plodnih dneh. Namreč v dneh, ko je sluz v nožnici najbolj »plodna« in ko se bliža ovulacija, ženski hormoni podivjajo in žensko telo hrepeni po spolnosti. Če si novega družinskega člana ne želiš, pa se je spolnosti ravno v tistih dneh potrebno odpovedati. Seveda to velja zgolj v primeru, da ne uporabljate kontracepcije, ki je tudi same ne želim uporabljati. Posebej težko je, če sistema »odpovedovanja« v plodnih dneh, ne ponotranji tudi moški. V tem primeru dobiš kombinacijo ženske, ki si želi spolnosti in moškega, ki mu ni do odpovedovanja, torej ti ostane samo spolni odnos ali pa kontracepcija, ki pa ne bi smela biti nadomestilo za pogovor in enakovredno prevzemanje odgovornosti v spolnosti.
 
PREDNOSTI NARAVNIH METOD
 
Bistvena prednost za vse ženske, ne le tiste v zvezah, je mnogo boljše poznavanje svojega telesa in ciklusov. Mnogo premnogo je žensk in deklet, ki svojega telesa sploh ne poznajo. Tudi sama sem bila ena izmed njih, še ne prav veliko let nazaj. Ko ugotoviš, da »beli tok«, ni zgolj beli tok in nepomembna tekočina, ko razumeš kdaj in kako hormoni vplivajo na tvoje počutje, ko natanko veš kdaj imaš ovulacijo in kdaj bo prišla menstruacija, ti je šele jasno, da o svojem ciklu včasih nisi vedela pravzaprav nič.

Zame največja prednost obiska tečaja, pa je bila v tem, da se ga je poleg mene udeležil tudi moj (takrat še bodoči) mož. Moj mož je bil včasih, kot večina moških, o ženskem ciklusu je vedel le to, da imam enkrat na mesec menstruacijo in da imam PMS. Ta PMS je pripisal kar vsakemu »sitnarjenju« ne glede na to v katerem delu ciklusa sem se nahajala. Ko je moj mož z mano sedel na tečaju in z mano sodeloval pri opazovanju ciklusa, se mu je odprl popolnoma drug svet. Skupaj sva se naučila toliko novega o mojem ciklusu, mojem počutju, najini plodnosti, ipd. Od takrat name gleda drugače. Veliko bolj me spoštuje, spoštuje moje telo, razume kdaj imam PMS in si ne morem pomagati, če sem bolj občutljiva, veliko bolj je potrpežljiv in kar je najpomembnejše razume, ko mu rečem, da mi trenutno ni do spolnosti, ob tem pa ne povesi nosu, sili vame ali se samozadovoljuje. Udeležba partnerja pri tečaju je tako zelo pomembna za odnos, kot prvi zmenek, prvi poljub in prvi spolni odnos. Moški preko naravne metode bolj spoznajo svojo žensko in jo bistveno bolj cenijo ter spoštujejo, kot so jo pred tem.
 
 
Naravna metoda pozitivno vpliva na partnerski odnos, saj se morata partnerja ob začetku vsakega cikla pogovoriti, kaj si želita v tem obdobju in ali se je razmišljanje pri katerem koli od njiju spremenilo.

Z razliko od katerekoli kontracepcije, naravna metoda uravnavanja rojstev nima nikakršnih stranskih učinkov, saj v nobenem primeru ne posegamo telo, temveč ga zgolj opazujemo.

Naravna metoda, predvsem FertilityCare, je ravno tako, če ne celo bolj zanesljiva,  kot katerakoli druga kontracepcija, če se jo naučimo uporabljati pravilno.

Velika prednost naravne metode je poznavanje svoje plodnosti. Z možem sva bila kot mladoporočenca v situaciji, ko si otročička nisva mogla takoj privoščiti, obenem pa sva si želela, da sva v spolnosti lahko sproščena in brez kontracepcije, ki ji nisva naklonjena v nobenem pogledu. Tečaj naravnega načrtovanja družine, ki je hkrati lahko tudi naravno izogibanje zanositvi, nama je omogočil, da sva najino spolnost tudi v tem obdobju živela brez strahu. Ko pa sva si otroka želela, pa sva s pomočjo preteklega opazovanja in beleženja simptomov, natanko vedela kdaj imava največjo možnost za zanositev.
 
 
Naravna metoda, glede na vse kar smo spoznali skozi članke, ni le metoda za uravnavanje rojstev. Je veliko več! Je metoda za poznavanje svojega telesa, svoje plodnosti in usklajevanja spolnosti, poleg tega pa z njeno uporabo, v primerjavi s katerokoli kontracepcijo, ne posegamo v dostojanstvo svojega telesa. Kljub vsemu pa lahko naravno metodo v kombinaciji s kontracepcijo uporablja katera koli ženska ali par, ki si želi ali pa ne želi zanositi, saj se ob pravilnem opazovanju lahko nauči spremljati svoje plodne in neplodne dni. Če si želite spoznati delovanje svojega telesa, imate težave z zanositvijo ali pa si zgolj želite na naraven način živeti svojo spolnost, vam toplo priporočam tečaj FertilityCare, ki je prilagojen vsaki ženski, ne glede na to kakšen ciklus ima.

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.