Nega dolgih, skodranih las - 1.del

Iskalnik

Nega dolgih, skodranih las - 1.del

Dolgi kodrasti lasje so običajno precej suhi. Koder namreč nastane, ker se lasna sredica lomi. Srečne ste lahko tiste ženske, ki imate lepe dolge in sijoče kodre. Večina nas, ki imamo dolge »kodre« se celo življenje ukvarjamo z gostimi, razmršenimi lasmi, ki so podobni kodrom samo nekaj ur potem, ko si umijemo lase. Večni križ in težava takih las, pa so suhi lasje in razcepljene konice. Kako torej negovati take lase?
 
PRED UMIVANJEM
 
  • Nikar ne uporabljajte krtače za česanje. Krtače so namenjene ravnim, neobčutljivim lasem. Če imate že tako poškodovane lase, vam jih krtača samo še bolj poškoduje, saj vam lasno sredico zlomi še na več mestih. Namesto krtače raje posezite po glavniku. V kolikor imate težavo z gostimi lasmi in vozli, je glavnik z velikim razmikom med zobmi prava izbira.
  • Las ne češite prepogosto. Dovolj bo 1x na dan. 
  • Če ste ena tistih nesrečnic, ki ima konstantno zavozlane lase, se nikar ne češite z enim potegom od lasišča do konic. Najprej razčešite konice, tako da jih primete v roke, nato še vse ostalo. Če nikakor ne uspete razčesati las brez sile, si lase najprej malo namažite s serumom ali regeneratorjem za lažje razčesavanje. Kupite takega, ki je namenjen suhim in poškodovanim lasem. Lahko pa si serum pripravite tudi doma, v kolikor imate nekaj ustvarjalne žilice. Posebej dobrega je mogoče narediti z arganovim oljem, ki lasem povrne tudi sijaj.
  • Las si ne umivajte prepogosto. Če se vaše lasišče hitro masti, si lase umivajte enkrat tedensko, v kolikor pa imate že tako suhe lase in nimate težav z mastnimi lasmi pa je priporočeno, da si lase umivate na 14 dni. Verjemite, da ne boste dobili zaradi tega uši. Lahko pa se izkaže, da imate bolj suho lasišče in se vam v drugem tednu začne pojavljati prhljaj. V tem primeru pobrskajte po bolje založenih drogerijah za šamponi, ki so namenjeni suhemu lasišču.
 
MED UMIVANJEM
 
  • Lase si umivajte z mlačno vodo do hladno vodo. Vroča voda še bolj poškoduje lase.
  • Lase si umivajte s šamponom namenjenim vaši strukturi las. Torej, če imate suhe in poškodovane lase, ter suho lasišče, izberite takega, ki je namenjen tej vrsti las. Nikar pa si las ne umivajte s šamponom 2 v 1, ki je obenem šampon in balzam. Res, da vam tak šampon prihrani čas pri umivanju, vendar šampon in balzam v enem nikakor ne zdrži vode. Šampon in balzam sta že po strukturi in namenu dva popolnoma različna proizvoda, ki ju ni moč združiti v eno. To je le marketinška reklama, vi pa z nakupom takega proizvoda svojim lasem ne nudite tiste nege, ki bi jo morali.
  • Lase dobro namilite s šamponom. Lasišče nežno podrgnite s konicami prstov, lase pa nežno pogladite po vsej dolžini las. Nikar jih ne drgnite kot bi prali perilo na roke. Konec koncev si »glavo umivamo« zaradi glave, torej lasišča, z las pa umazanijo spravimo že z malo šampona in vodo.
  • Ko sperete šampon z las je čas za balzam oz. t.i. regenerator. Prav tako kot šampon, izberite takega, ki je namenjen vaši strukturi las. Najbolje je, če uporabljate regenerator iste znamke kot pa šampon, saj se po kemijski strukturi dopolnjujeta bolje, kot različne znamke. Konec koncev vsak kozmetični laboratorij uporablja različne formule pri izdelavi šamponov.
  • Regenerator dobro vtrite v lase, najbolje tako, da jih gladite med dlanmi in nežno masirate. Če imate težave z mastnim lasiščem se izogibajte nanosa regeneratorja na lasišče. Tako ali tako tik ob lasišču običajno nimamo težav z vozli ali razcepljenimi konicami.
  • Če imate hudo zavozlane lase, ki si jih v nobenem primeru ne bi mogli razčesati po umivanju, si jih lahko razčešete s širokim glavnikom medtem, ko še imate regenerator na laseh.
  • Regenerator pustite stati na laseh 10 minut, da se vpije v lase.
  • Lase dobro sperite z mlačno vodo. Posebno pozornost namenite lasišču, saj ostanki šampona ali balzama razjedajo lasišče, kar ima za posledico srbeče lasišče in prhljaj.
  • Las ne ožemajte kot cunje, temveč jih le nežno stisnite med dlani samo toliko, da z njih ne curlja voda, nato pa mokre zavijte v brisačo in naredite »turban«. Las nikar ne drgnite z brisačo, saj ji s tem samo dodatno poškodujete in zavozlate.
  • Lase pustite zavite v brisači vsaj 10 minut, da se »odcedijo«. Ta čas lahko namenite čiščenju ušesov, čiščenju banje ali tuš kabine, odstranjevanju las iz odtoka in še in še.
 
PO UMIVANJU
 
  • Ko so lasje malo osušeni odstranite brisačo in še na mokre nanesite serum ali regenerator za razčesavanje. Kupite takega, ki je namenjen vaši strukturi las in je namenjen zgolj za mokre ali pa mokre in suhe lase. Ne pretiravajte s količino na nosa in se ravnajte po navodilih proizvajalca. Največji učinek boste dosegli, če boste serum razmazali po rokah in ga nežno vtrli v lase. Kupite pa lahko tudi regenerator z razpršilom, ki vam bo olajšal nanos.
  • Ko ste si lase natrli s serumom ali regeneratorjem za razčesavanje, je čas da si nežno razčešete lase s širokim glavnikom. Česanje naj poteka tako, kot pri suhih laseh. Nikar ne vlecite las, če imate zavozlane, saj jih boste še hitreje potrgali kot pri suhih. Vzemite si čas in se posvetite vsakemu vozlu posebej.
  • Ko imate razčesane lase, si uredite pričesko, kot jo običajno nosite, npr. uredite si prečko, frufru,..
  • Če je le mogoče si las ne sušite s fenom, ampak jih posušite na zraku. Če pa to iz kakršnega koli razloga ni mogoče pa lase posušite s fenom, ki omogoča sušenje z zrakom sobne temperature. Vroč zrak lase namreč dodatno poškoduje.
  • Če imate običajno razmršene lase in nimate lepo strukturiranih kodrov, vam priporočam, da si jih ne posušite s fenom. Razčešite si jih in pustite da se posušijo na zraku. Rezultat bodo lepi kodri, ki bodo trajali toliko časa, dokler se spet ne počešete. Če se ne bojite vozlov, jih lahko pustite nerazčesane tudi do 3 dni.
  • Če pa ne marate ne razmršenih gostih las in ne kodrov pa si še mokre lase spnite s sponko v lase v čop in posušite s fenom ali na zraku in razčešite.
  • Ko boste lase prvič po umivanju na suho česali priporočam, da prej nanje nanesete malo seruma ali regeneratorja za vašo strukturo las, da bo česanje manj naporno za vas in vaše lase.
Če želite prebrati, kako lase negovati v različnih sezonah, med nosečnostjo in porodom, ter pri otrocih, ne zamudite nadaljevanja članka.
Kategorije: 
Splošno

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.