Mix polpeti s pečenim krompirjem

Iskalnik

Mix polpeti s pečenim krompirjem

Včasih, ko nimam idej, kaj skuhati za kosilo, se spravim v shrambo ali pred hladilnik in toliko časa gledam sestavine, ki jih imam na voljo, da v mislih iz njih že skuham kosilo. Tako sem dobila tudi idejo za tele polpete iz zelenjave, banane in piščančjega mletega mesa, ki sem jih poimenovala kar mix polpeti.

Za polpete potrebujemo:
1 koren
1 manjša bučka
1 manjša banana
300 g piščančjega ali puranjega mletega mesa
1 strok česna
1 čebula
1 jajce
100 g naribanega sira
100 g krušnih drobtin
približno 100 g moke

Čebulo nasekljamo na drobne koščke, bučko in koren na drobno naribamo, česen stremo in vse skupaj zmešamo v posodi. Meso z rokami razrahljamo in damo v isto posodo. Dodamo še eno banano, nariban sir in jajce ter z rokami vse skupaj pregnetemo. Ker pride masa precej mokra, dodamo krušne drobtine in moko, dokler masa ni ravno prav lepljiva, da lahko oblikujemo polpete.
 
 
Polpete lahko spečete v ponvi, na olju ali pa v pečici. V ponvi jih pečete približno 10 minut na vsaki strani, v pečici pa 20 do 30 minut na 200 stopinjah.
Kot prilogo lahko ponudite tudi pečen krompir s sirom.

Zanj potrebujemo:
1kg krompirja
pest rožmarina
100 g sira za ribanje
voda za kuhanje
olje ali maslo za namastitev pekača
sol po okusu
 
 
Pečen krompir hitro in enostavno pripravimo tako, da ga olupimo in narežemo na približno 5mm debele kolobarje, damo v lonec, ki ga napolnimo z vodo in postavimo na kuhinjsko ploščo. Vodo rahlo posolimo. Ko voda zavre, ga na zmerni temperaturi kuhajte še 5 minut, da robovi rahlo posvetlijo. Krompir nato odcedite in pustite stati vsaj 30 minut, da se čim bolj posuši. Suh krompir stresite na pomaščen pekač, tako da se čim manj prekriva. Obilno ga potresite z rožmarinom in potisnite v pečico. Tam naj se peče 20 do 30 minut na 180 stopinjah, odvisno od tega koliko zapečenega oz. sočnega želite. Krompir 5 min pred koncem vzemite iz pečice in ga enakomerno potresite z naribanim sirom, nato ga potisnite nazaj v pečico, da se sir raztopi in zapeče.
 
 
Tako imate pripravljeno okusno in zdravo kosilo v eni uri.

NASVET 1: Piščančje mleto meso lahko prej prevrete v vodi, tako ne bo bojazni, da polpeti ne bi bili dovolj pečeni. S tem si lahko skrajšate tudi čas peke, z mesa pa boste spravili nekaj »umazanije«.

NASVET 2: Polpete pecite na peki papirju, kjer vam ni potrebno uporabiti niti kapljice maščobe.

NASVET 3: V kolikor imate radi bolj hrustljav krompir, ki spominja na čips, krompir narežite na tanjše kolobarje in jih na koncu peke za nekaj minut pecite na žar programu oz. pladenj prestavite na najvišjo rešetko in nastavite pečico na peko »od zgoraj«.
 
Kategorije: 
Recepti

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.