Malo drugačna lazanja

Iskalnik

Malo drugačna lazanja

Ni prav veliko ljudi, ki bi se lahko uprli slastni lazanji. Tudi pri nas doma radi rečemo, da smo podobni Garfieldu, ki obožuje lazanjo. Jaz sem se namesto klasične lazanje lotila take, ki malo izstopa po sestavinah. Vanjo sem namreč vkuhala tisto, kar sem pač imela pri roki.

Priprava lazanje ni zelo zahtevna, je pa precej dolgotrajna, tako da v kolikor se boste odločili za pripravo tega odličnega obroka, vam priporočam da začnete s pripravami vsaj 2 uri preden si želite lazanjo na mizi.

Za nadev potrebujemo:
Približno 6-10 rezin delikatesne slanine
400 g mletega mešanega mesa (lahko tudi katero drugo vrsto mesa)
1 majhna čebula
2 večja pora
1 paprika
1 paradižnik
250 ml paradižnikove mezge (uporabite lahko tudi 100 ml kečapa, ki ga razredčite z vodo)
pest drobnjaka
pest sveže bazilike
3 lovorove liste
ščepec popra
sol po okusu
100 ml belega vina
žlica masla

Trakove slanine narežemo na manjše koščke, čebulo, por, papriko in paradižnik na drobno nasekljamo. V loncu raztopimo maslo in na hitro popečemo slanino, nato dodamo čebulo in por ter pražimo še 2 minuti. Dodamo meso in ga začinimo s poprom in soljo, ter pražimo približno 2 minuti, da lepo porjavi, nato dodamo papriko, drobnjak, baziliko in lovorov list. Vse skupaj na zmernem ognju pražimo še 2 minuti, nato prilijemo belo vino in pražimo dokler tekočina ne izpari. Na koncu dodamo še paradižnik, pustimo kako minuto, da se le ta razpusti in prilijemo mezgo. Lonec nato pokrijemo in pustimo, da se nadev na zmernem ognju kuha še 1 uro.
 
 
Za lazanjo potrebujemo tudi:
8 trakov lazanj (odvisno od velikosti pekača)
približno 250 g sira za ribanje ali parmezana
maslo za namastitev pekača

Lazanje skuhajte po navodilih proizvajalca in jih osušite. Sir oz. parmezan naribajte.

Ko se ura bliža h koncu se lahko lotite priprave bešamela.

Zanj potrebujemo:
50 g masla
50 g moke
500 ml toplega mleka
ščepec soli
ščepec popra
ščepec muškatnega oreščka

Maslo raztopite in najbolje z metlico vmešajte moko, da se ne naredijo grudice. Ko moka porumeni, počasi prilivajte toplo mleko in ves čas mešajte z metlico, da se ne naredijo kepe. Nato zmanjšajte ogenj, dodajte sol, poper in muškatni orešček in na nizkem ognju počasi kuhajte še 5 minut, ter ves čas mešajte.

Ko imate pripravljen nadev in bešamel, se lahko lotite »sestavljanja« lazanje.

Na dno položite plast lazanj, tako da bo dno popolnoma prekrito. Dodajte del nadeva, da prekrijete lazanje in polijte z nekaj bešamela. Tako nadaljujte vse dokler ne porabite vseh sestavin. Zadnja plast mora biti nadev, prelit z bešamelom. Po vrhu posujte s sirom ali parmezanom in pladenj potisnite v ogreto pečico. Lazanjo pecite 30 minut na 180 stopinj.
 
 
Ko je lazanja pečena, jo vzemite iz pečice in pustite stati 30 minut preden jo postrežete, da se posede. Tako jo boste tudi lažje postregli.

NASVET 1: V nadev lahko vkuhate različne vrste sezonske zelenjave, ki pa naj bo kompaktna, da med dolgotrajnim kuhanjem ne razpade. Uporabite lahko npr. šparglje, bučke, jajčevce, ipd.

NASVET 2Če se vam pri kuhanju bešamela moka vedno prižge ali sprime v kepe, namesto navadne uporabite moko brez glutena in kuhajte v keramični ali teflonski posodi.

NASVET 3: Če želite, da je vaša lazanja bolj »lepljiva«, ko jo jemljete iz pladnja, priporočam, da na vsako plast nadeva posujete še nekaj naribanega sira ali parmezana. Ne samo, da bo lazanja bolje ohranjala videz med postrežbo, okusu se ne bodo mogli upreti niti največji gurmani.
 
Kategorije: 
Recepti

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.