Kako napisati porodni načrt

Iskalnik

Kako napisati porodni načrt

Ko sem bila noseča s svojo pikico, je bila sama nosečnost in z njo povezane težave na prvem mestu. Na začetku se nisem prav dosti obremenjevala s potekom svojega poroda ali pa razmišljala, kaj bi le ta pomenil zame. Vendar pa bolj kot se je trebušček večal in bližje kot je bil datum poroda, večkrat sem se vprašala kako bo potekal moj porod. Sprva sem verjela, da bom na šoli za starše dobila vse potrebne informacije o tem kaj me v porodnišnici čaka, kasneje pa sem ugotovila, da sem sama gospodar svojega telesa in imam pravico razmišljati s svojo glavo o tem kaj si želim in kako si želim poroditi svojega otroka. Žal na šoli za starše v večini primerov usposobljene predavateljice ali predavatelji ne povedo kakšne so alternativne opcije in opišejo potek »šolskega« poroda, ki njim najbolj ustreza. Tak porod običajno zajema predpripravo s klistiranjem, britjem, redno pregledovanje odprtosti, prerez presredka, iztis otroka na postelji v polležečem položaju, prerez popkovine, ter v končni fazi pregled in čiščenje otroka med porajanjem posteljice. Žal se velikokrat osebje v porodnišnici ne zaveda, da so tam zaradi dobrobiti matere in otroka in da bi morali delovati v njuno korist, četudi bi bilo to za njih težje izvedljivo. Zaradi tega spoznanja sem začela prebirati literaturo o porodnem načrtu in poteku poroda, zato vam toplo priporočam knjigo Moj porodni načrt : popolni vodnik za varen in izpolnjujoč porod avtor Marsden Wagner, ter  knjigo Skozi nosečnost z Jezusom : [vodnik za srečen porod] avtorice Kelly J. Townsend. V nadaljevanju pa si lahko preberete nekaj ključnih vodil, ki jih lahko vključite v svoj porodni načrt.
 
 
 
PORODNI NAČRT

Najprej se predstavite (kot par v kolikor bosta pri porodu prisotna oba) in povejte katerega otroka zapovrstjo pričakujete. Navedite tudi s kakšnim namenom ste napisali porodni načrt, ter se že vnaprej zahvalite za vso strokovno pomoč, ki vam bo nudena.

V naslednjem odstavku napišite kakšen porod si želite. Na primer če si želite NARAVEN, NEMEDIKALIZIRAN porod (t.j. fiziološki) to posebej poudarite tudi z besedami, da želite biti o kakršnem koli posegu prej obveščeni in ga sami tudi potrditi. V primeru nepredvidenih težav pa želite biti o možnih medikaliziranih postopkih in njihovih učinkih obveščeni. V kolikor se bojite, da vaš porodni načrt ne bo upoštevan lahko navedete tudi, da imate opravljen tečaj priprave na starševstvo in ste seznanjeni z vsemi členi zakona o pacientovih pravicah in želite, da se na vaš porodni načrt na koncu podpišeta tudi babica in porodničar, ki vodita vaš porod. V tem primeru vam priporočam, da si zakon tudi preberete, obstaja pa zelo velika verjetnost, da se kljub temu nihče od medicinskega osebja ne bo želel podpisati na vaš porodni načrt.
 
Nadalje povejte kakšno obliko poroda ste si zamislili, npr. klasičen porod, porod v vodi, porod s spinalno anastezijo, imate napovedan carski rez, ipd.
V nadaljevanju razdelite svoje želje na 3 kategorije in sicer splošne, medicinski posegi, ter po porodu. Pri tem naj vam bodo v pomoč naslednja vprašanja.
 
SPLOŠNO:
  • Si med porodom (ne)želite prisotnosti dodatnega osebja, npr. študentov medicine?
  • Si želite da je partner (ali katera druga oseba) ves čas poroda ob vas?
  • Si želite imeti ves čas na voljo tekočino za pitje?
  • Si želite intimno in mirno okolje z diskretno razsvetljavo? V tem primeru lahko prosite za porodno sobo kjer boste sami.
  • Si želite (čim manj) vaginalnih pregledov? Naj se le ti (ne)izvajajo med popadkom? Naj bodo prej najavljeni in diskretni?
  • Si želite med prvo porodno dobo gibati in menjati položaje? V tem primeru prosite, da se otrokovo stanje spremlja s prenosnim kardiotokografom (CTG), v kolikor porodnišnica le tega nima pa lahko zaprosite, da se otrokovo stanje spremlja občasno in ne stalno.
  • Si želite obvarovati svoj presredek pred prerezom? V tem primeru lahko prosite za tople obkladke na presredek med 2. porodno dobo, masažo in skrbno varovanje presredka.
MEDICINSKI POSEGI:
  • (Ne)želite britja sramnih dlak?
  • (Ne)želite klistiranja?
  • (Ne)želite kanala t.j. kanile v žilo zgolj iz preventive? V večini porodnišnic kanilo vstavijo rutinsko in od tega ne odstopajo. V kolikor si tega res ne želite lahko prosite, da se vstavi kasneje v kolikor bi to bilo potrebno, napišete pa lahko tudi posebno izjavo v kateri navajate da se zavedate odgovornosti in sprejemate vse posledice, ki bi utegnile nastati zaradi ne rabe kanile.
  • Si (ne)želite umetnih popadkov?
  • Si (ne)želite opiatov in narkotikov?
  • Si (ne)želite predrtja plodovih ovojev t.i. amniotomije?
  • (Ne)dovolite pritiskanja na trebuh?
  • (Ne)želite prereza presredka t.i. epiziotomije? V kolikor ste v to 100% prepričane lahko dodate tudi, da imate raje raztrganine kot prerez. To bi moralo osebje prepričati, da ne bodo prereza izvajali na lastno pest.
  • Si (ne)želite vakuumski ali kleščni porod?
 
 
 
PO PORODU
  • Si želite takoj po iztisu otroka stisniti k prsim in ga dojiti? To je vaša pravica in to je eno od načel, ki bi se ga vsaka porodnišnica s certifikatom »novorojenčkom prijazna porodnišnica« morala držati. Žal temu v večini porodnišnic ni tako in novorojenčka najprej stehtajo, pregledajo, očistijo, oblečejo in šele nato dajo materi. V kolikor si želite biti prvi v stiku s svojim novorojenčkom napišite, da želite imeti dojenčka vsaj uro po porodu v stiku koža na kožo in ga dojiti, osebje pa naj počaka z rutinskimi pregledi ali pa jih izvaja medtem, ko bo dojenček pri vas v naročju. Več o omenjenem certifikatu in seznam porodnišnic, ki ga imajo, najdete na strani Unicef Slovenija.
  • Si želite, da bi očka (ali kdo drug) preščipnil popkovnico? V tem primeru to navedite. Popkovnica običajno neha utripati šele nekaj minut po iztisu otroka. Utripanje pomeni, da iz maternice otrok še dobiva potrebno kri, zato priporočam, da navedete tudi, da se jo prereže šele ko preneha utripati.
  • Si želite shraniti popkovnično kri? V tem primeru bodo popkovnico prerezali še preden ta preneha utripati.
  • Kako želite poroditi posteljico? (Ne)želite, da se jo vleče? (Ne)želite sredstva za pospeševanje izločanja posteljice in krčenja maternice? V kolikor si tega ne želite in želite res popolnoma naraven proces izločanja, zapišite tudi, da si želite redno spremljanje krvavitve in da se v nujnem primeru želite posvetovati pred uporabo teh sredstev.
 
 
V nadaljevanju priporočam, da namenite še nekaj besed za primer nujnega carskega reza. V kolikor se carski rez ne mudi tako zelo lahko zaprosite za lokalno t.j. spinalno anastezijo. V primeru carskega reza dojenčka ne boste mogle imeti pri sebi po porodu, lahko pa zaprosite, da se stik koža na kožo čim prej po porodu omogoči med dojenčkom in očkom, do prvega podoja. V tem primeru tudi ne boste mogle biti ob dojenčku prvih 24 ur, lahko pa je z njim v sobi očka, v kolikor porodnišnica nudi nadstandardno storitev sobivanja partnerja.

Ne pozabite nameniti še nekaj besed sestram na oddelku, kjer boste z novorojenčkom bivali prihodnjih nekaj dni. V kolikor si želite izključno dojiti, lahko prosite sestre na oddelku, da dojenčku brez vaše vednosti ne dodajajo umetnega mleka, glukoze ali dude. V kolikor želite imeti novorojenčka ves čas ob sebi, to zapišite. V kolikor želite bivati sami v sobi tudi to zapišite. Prav tako zapišite, če želite, da očka sobiva z vami (v kolikor porodnišnica nudi to nadstandardno storitev).
 
Za konec prosite osebje, da dosledno upoštevajo vaš porodni načrt, vendar ne pozabite dodati, da si lahko tekom poroda tudi premislite glede uporabe katerega koli sredstva, položaja ali postopka in želite, da se upoštevajo tudi vaše želje tekom poroda.

Zahvalite se za njihov trud, čas in pripravljenost prisluhniti vašim željam. Na koncu spodaj levo napišite kraj in datum, ko ste porodni načrt napisali, desno pa se podpišite skupaj s partnerjem v kolikor bo pri porodu prisoten tudi on. Priporočam vam, da pustite še nekaj prostora za morebitne opombe in morebiten podpis babice in porodničarja v kolikor boste to od njiju zahtevali.
 
Upam, da vam bodo te smernice pomagale pri pisanju porodnega načrta in boste svoj porod ohranili v trajnem in dragocenem spominu.
 
Kategorije: 
Nosečnost in porod

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.