Kako dojenčka navaditi na svojo posteljico

Iskalnik

Kako dojenčka navaditi na svojo posteljico

V člankih DOJENČEK V ZAKONSKI POSTELJI – Je to sprejemljivo? in DOJENČEK V ZAKONSKI POSTELJI – Kaj pa spolnost? sem pisala o tem, zakaj je dobro, da dojenček vsaj prve mesece spi v tesnem stiku z mamo oz. staršema. Ob tem se vsaki mamici pojavi dilema, kaj pa če dojenček kasneje ne bo hotel spati v svoji posteljici? Ta dilema je povsem odveč, če predvsem mamica zna prisluhniti svojemu dojenčku in pozna nekaj trikov.

Moj cilj pri hčerkici je bil, da jo imam prve tri mesece ves čas ob sebi in jo do njenega 12. meseca navadim na spanje v njeni sobici. Seveda lahko časovna razdobja prilagodite svojim željam in potrebam. Bistveno pri vsem skupaj je, da prisluhnete sebi in svojemu dojenčku, zato naj vam bodo navedeni triki le opora pri navajanju dojenčka na njegovo posteljico ali sobico.
 
OTROŠKO POSTELJICO »PRIKLOPITE« K ZAKONSKI.
 
Ker sva si z možem želela čim bolj olajšati življenje z novim družinskim članom, je moj mož pred porodom vzel v roke nekaj orodja in se spravil nad posteljico, ki sva jo dobila od prijateljice. Z vsega skupaj štirimi luknjami je dno posteljice pritrdil na tako višino, da sta bila jogija otroške in zakonske postelje v isti višini. Na srečo sva dobila tako posteljico, kjer se da ena stranica odstraniti, tako da je bila otroška posteljica zaprta le iz treh stani, na eni stani pa je bil prost prehod na zakonsko posteljo. Da postelji ne bi lezli narazen je mož z mizarsko spojko posteljico še fiksiral ob najino in tako smo dobili podaljšano »družinsko posteljo«.
 
 
Posteljica priklopljena na zakonsko je tudi precej praktična, saj v tem primeru ne potrebujem stranske zaščite, da dojenček ne bi padel iz postelje, obenem pa sem pridobila kar precej novega prostora, saj dojenček lahko spi tik ob robu najine ali pa se zvali kar čez rob na svojo posteljico. Ob vzglavju postelje sem pustila svojo nočno omarico, katere predali so sicer za nekaj mesecev »zapečateni«, imam pa še vedno odlagalno površino za steklenico z vodo, nočno lučko, uro, ipd. Da bi dojenček »padel« na to omarico ni strahu, saj ga omejuje moj vzglavnik, ki je ravno toliko širok, kot nočna omarica. Malce je sicer nerodno kobacati se iz postelje vedno ob vznožju postelje, pa vendar vse ostale prednosti »priklopljene« posteljice, tudi to odtehtajo.

Naša pikica je prve tri mesece spala izključno v zakonski postelji, tik ob meni, kjer sem jo imela ves čas »pod nadzorom«, kljub vsemu pa ji njena posteljica že v prvih mesecih ni bila tuja, saj se je večkrat zvalila tudi čez rob postelje na svojo posteljico. S tem, ko otrok svojo posteljico gleda vsak dan in je praktično eno s posteljo njegovih staršev, do nje kasneje, ko ga boste vanjo položili, ne bo čutil odpora, saj mu bo že »domača«.

Če vas je strah, da bi se dojenček pri dnevnem spanju, ko vas ni poleg, prevalil iz svoje na zakonsko posteljo in nato z nekaj obrati na tla, to lahko preprečite z več triki. Če malček še ni plezalec, ga bodo omejile vsega skupaj dve večji blazini, ki mu jih lahko nastavite ob rob posteljice, kjer manjka ena stranica. V kolikor niste prepričani, da bi ga le te zares zaustavile, lahko na sredino teh blazin postavite elektronsko varuško. Če se bo malček blazin dotaknil bo varuška padla ali se premaknila in vi boste dobili signal, da morate v izvidnico. Pri tem seveda ne smete pozabiti varuške tudi vklopiti. V kolikor pa je vaš korenjak že pravi plezalec, pa lahko med dnevnim spanjem uporabite "navidezno" stranico. Le to lahko izrežete iz kakega tršega stiroporja ali deske. Nanjo lahko poljubno tudi kaj narišete, kar bo malega škratka pritegnilo, ko se zbudi, lahko pa jo tudi oblečete v kako posteljno rjuho ali kaj podobnega. Desko pa lahko z nekaj domišljije zaščitite tudi z mehko stransko oblogo za posteljico. Ko dojenček zaplava v popoldanski spanec, navidezno stranico potiho potisnete med zgornjo in spodnjo zadnjo prečko kjer manjka prava stranica in mali plezalec ne bo mogel kar tako pobegniti. Z nekaj domišljije se lahko reši še tako velika težava.
 
DOJENČKA PO 3. MESECU PODNEVI IN ZVEČER DAJAJTE SPAT V NJEGOVO POSTELJICO
 
Po tretjem mesecu se večini dojenčkom »odpre« nov svet. Poleg tega, da že (skoraj) držijo glavico, vidijo barve, dojemajo okolico, ipd. se spremenijo tudi njihove spalne navade. Naša pikica je prve tri mesece brez težav spala povsod, kamor smo jo odložili in spala kot polh, ne glede na to, kako hrupno je bilo v prostoru. Po tretjem mesecu se je vse to čez noč spremenilo.

Po tretjem mesecu se večini dojenčkom »odpre« nov svet. Poleg tega, da že (skoraj) držijo glavico, vidijo barve, dojemajo okolico, ipd. se spremenijo tudi njihove spalne navade.

Ker je dojenčico najmanjši hrup predramil sem se odločila, da je čas za dnevno spanje v ločenem prostoru. To obdobje je idealno za navajanje na otroško posteljico, ki pa je še vedno »priklopljena« na zakonsko. Običajno mi je malčica vedno zaspala »na dojki«, zato sem jo dojila leže na zakonski postelji. Najlažje bi bilo, da v takem primeru, spečega dojenčka položite v njegovo posteljico, kar pa v mojem primeru ni bilo izvedljivo, saj se je ob najmanjšem premiku predramila. Zato sem dojenčico običajno pred dojenjem položila v njeno posteljico, se ulegla na pregib zakonske in otroške postelje in ji dojko ponudila v malce polomljenem položaju, medtem ko je ona na boku ležala v svoji posteljici. Po dojenju je tako zaspala v svoji posteljici, jaz pa sem po prstih odpeketala iz sobe.
 
 
Ker je tako dojenje mogoče le z ene strani postelje, to pomeni, da lahko otroku ponudite le eno dojko. Če dojite vedno na obeh, dojenčka pristavite najprej na tisto kjer dojenje v takem položaju ni mogoče in dojenčka potem prestavite v posteljico, ter podojite še na drugi. V kolikor pa dojite en podoj, ena dojka, kot sem tudi sama, pa vam ne preostane drugega, kot da si malo »izračunate«, kdaj bo otrok šel spat in kolikokrat morate podojiti, da bo ravno takrat na vrsti prava dojka za spanje v posteljici. Nič hudega, če vedno ne uspe, bolje da vsaj 1x na dan zaspi v svoji posteljici, kot nobenkrat.
Enako prakticirajte tudi zvečer, ko dojenčka položite k nočnemu spanju. Naj do prvega podoja oz. prvega prebujanja, spi v svoji posteljici, nato pa ga vzemite ponovno k sebi v zakonsko posteljo, da začuti varnost in bližino.

Na začetku, se lahko zgodi, da se bo dojenček zbujal hitreje kot običajno, morda bo celo jokal, ko se zbudi. V tem primeru čim prej pridite v sobo in ga potolažite (z dojko). Tako bo otrok dojel, da ste vedno v bližini in da se mu med spanjem v posteljici ne bo zgodilo nič hudega.
 
DOJENČKA PO 6. MESECU PO NOČNEM DOJENJU POLAGAJTE V NJEGOVO POSTELJICO
 
Ko se otrok navadi na dnevno in prvo večerno spanje v svoji posteljici je čas, da ga začnete vanjo polagati tudi ponoči. Ponoči naj bi dojenčki spali trdneje, kot podnevi, zato s premikanjem ne bi smeli imeti večjih težav.
 
 
Če imate posteljico »priklopljeno« k svoji bo vse skupaj tudi za vas bistveno lažje, kot če imate posteljico ločeno. Dojenčka boste hitreje slišali in začutili, ko se bo začel prebujati in ga boste lahko ekspresno hitro brez nadležnega dvigovanja in nošenja, potegnili k sebi na dojko, ki ga bo zazibala nazaj v globok spanec. Medtem, ko se malček leže doji, pa lahko tudi ve izkoristite čas za dremanje. Ko začutite, da je dojenček spustil bradavico, se previdno dvignite in ga zopet nežno potisnite ali položite v svojo posteljico. Če se vam med tem malce predrami, ga poskusite uspavati tako, da na njegovem trupu ali glavici držite svojo roko. Če to ne uspe, ga poskusite rahlo tresti z roko medtem, ko leži. Če tudi to ne uspe, pa se ulezite k njemu tako, da imate trup na svoji postelji, glavo pa na njegovi. Ko bo začutil vašo toplino in dihanje se bo zagotovo umiril. Ta isti manever je zelo učinkovit tudi kasneje, ko je otrok že navajen na svojo posteljico, pa se kljub vsemu še zbuja ponoči.

Če se vam mudi z navajanjem na lastno posteljico, lahko jogi otroške posteljice spustite za kak nivo niže od jogija zakonske postelje. S tem boste otroku dali občutek, da je "na svojem" a kljub temu tako blizu vas v primeru, da vas bo potreboval. Če otroška posteljica nima opcije samodejnega nastavljanja višine, to lahko storite sami z vsega skupaj štirimi na novo izvrtanimi luknjami, ki držijo dno posteljice. Vseeno pa pazite, da jogi ne bo spuščen preveč, da se malček med spanjem ne bi zadeval ob trdo stranico vaše postelje. Če imate stranico postelje v nivoju jogija pa poskrbite, da bo s kako odejo ali mehko oblogo trdi del zaščiten.

Ko je dojenček navajen na samostojno spanje v svoji posteljici, ga lahko začnete počasi navajati še na svojo sobico. Vendar pomnite, za najbolj učinkovito navajanje brez solz in prečutih noči je priporočljivo, da med različnimi koraki mine vsaj en mesec, da se otrok navadi novega okolja in občutkov. Če želite izvedeti kako ga navaditi na spanje v njegovi sobi, ne zamudite naslednjega dela članka z naslovom Kako dojenčka navaditi na svojo sobo.
Kategorije: 
Moj dojenček

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.