Joške ali dojke? 2. del

Iskalnik

Joške ali dojke? 2. del

Nekaj o pomeni telesa in vlogi prsi, sem govorila v prvem delu članka, ki si ga lahko preberete tukaj. V tem delu pa si boste lahko prebrali nekaj več o moškem pogledu na prsi oz. dojke.

Nisem le jaz tista, ki je spremenila mnenje glede oprsja. Tudi moj mož je spremenil pogled na moje oprsje. Kako to vem? Doma se mi velikokrat pripeti, da pozabim zapeti majico ali pižamo, ko podojim hčerko in nehote prihrumim v dnevno sobo z razgaljenim dekoltejem. Ko se mi je to pred kratkim pripetilo in sem se zvečer, ko je hčerka trdno zaspala, z napol golim oprsjem usedla k možu na kavč, sem dobila od njega prav nenavaden odziv. Nekako me je ošvrknil s pogledom po oprsju in se mi rahlo nasmehnil. Ko sem ugotovila, da mu pod nos skoraj da ne molim svoji goli dojki, sem takoj hitela zapenjati gumbe. Pa me je le mirno potrepljal po roki in rekel: »Ne skrbi, tvoje prsi tudi jaz zdaj vidim drugače.« Le debelo sem ga pogledala in kljub temu zapela gumbe do konca. Kasneje pa sem o tem stavku le začela razmišljati.

Moj mož je pač moški in spolnost in telo doživlja drugače kot jaz. Joške je vedno povezoval s spolnostjo. Morda zato, ker jih tudi ženske doživljamo tako in nekako z njimi »manipuliramo« z moškimi. Odkrijemo jih ravno toliko, da se v njih zbudi domišljija. Morda smo ženske same krive, da nas moški vidijo kot objekt. Le kako lahko od moških pričakujemo spoštovanje, če pa same ne spoštujemo dovolj svojega telesa in intime. Telo ni ustvarjeno za privabljanje pozornosti, še manj za manipuliranje. Telo je ustvarjeno za podaritev, najprej možu v medsebojni intimnosti in kasneje tudi otroku za hranjenje in ljubkovanje.



Bogu se lahko zahvalim, da je moj mož, sprevidel pravi namen mojih dojk in jih kot take tudi spoštuje. Vse prevečkrat dobim začudene in ogorčene poglede tujcev ali pa znancev, ko vzamem hčerko v naročje, dvignem majico in ji svojo golo dojko ponudim pred usta. Včasih se mi zdi, kot da mislijo, da jo s tem posiljujem. Najraje bi tistim starim prdcem na cesti ali pri maši, ki bulijo v mojo golo dojko, zavpila: »Hej to ni joška, to je moja dojka!«, pa močno dvomim, da bi dojeli kaj jim hočem s tem sporočiti.
 
 
Vsekakor upam, da se bo miselnost glede golega oprsja kmalu spremenila in da dekleta začno ceniti svoja oprsja kakršna jim je Bog dal, da moški spoštujejo prsi kot nekaj kar ima večji namen od poželenja in da doječa mati v javnosti ne bo več tabu, ampak nekaj povsem naravnega in nujnega za družbo, kjer so otroci vrednota.

Joške in dojke so dragi moji eno in isto, razlika je le v tem kako jih mi doživljamo. Tudi tista najstnica, ki ta trenutek razkazuje svoje prsi in dovoli, da s tem postane objekt, bo na njih najverjetneje nekoč dojila svojega otroka, ki bo povsem odvisen od nje. In tudi tisti moški, ki se trenutno slini ob pogledu na razgaljeno oprsje, bodisi na televiziji, reklami ali na plaži, bo nekoč gledali svojega otroka kako se doji na prsih njegove žene. Za vse tiste, ki pa kljub temu ne vidijo dlje od svojega poželenja pa lahko rečem le: »Bog vam pomagaj.«
 

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.