Je prihod dojenčka res tak strošek?

Iskalnik

Je prihod dojenčka res tak strošek?

Ko sva se z možem po poroki odločala za novega družinskega člana, je bila moja prva misel ali bova finančno zmogla to breme. V tistem času, sva bila oba glede zaposlitve bolj v negotovem položaju, živela pa sva v podnajemniškem stanovanju. Takrat, si še nisem znala predstavljati, kaj s finančnega vidika pomeni prihod novega družinskega člana. Vedela sem, da za dojenčka potrebuješ kup stvari, ki jih midva seveda nimava, nakup le teh pa bi bil za naju velik finančni zalogaj. Zdaj, ko je najina pikica na svetu že nekaj mesecev, vidim, da imeti otroka pravzaprav ni tako velik strošek, kot sem sprva mislila. Res je, da prvi otrok, še največ stane, saj je potrebno to in ono kupiti in preurediti, vendar si lahko ta strošek precej omilimo z nakupom ali izposojo opreme in oblek.
 
 
Veliko staršev pretirava z nakupovanjem še preden dojenček pride na svet. Tudi sama sem bila ena tistih paničnih mamic, ki je še zadnji mesec pred rokom, drvela po trgovinah in delala neskončno dolge sezname stvari, ki bi jih še lahko potrebovala ob prihodu dojenčka. Vendar večino stvari s svojega seznama sploh nisem potrebovala. Vsaj ne še tako kmalu po porodu. Spodaj najdete seznam nujnih stvari, ki jih boste mogli kupiti, še preden vaš mali škratek prijoka na svet.

POTREBŠČINE ZA MAMICO:
  • 1 nedrček za dojenje - kupite ga šele 1 mesec pred predvidenim datumom poroda in še to priporočam številko večjega od trenutne. Več kot enega ne priporočam, da kupujete vnaprej, saj ne veste koliko se vam bodo prsi dejansko povečale po navalu mleka.
  • Prsne blazinice – če boste uporabljale pralne vam priporočam bambusove, vendar je potrebno blazinice pogosto prati, zato si priskrbite vsaj 2 para, saj se na zraku ne sušijo prav hitro.
  • Poporodni vložki – priskrbite si kak paket ali dva za obdobje takoj po porodu, ko bo čišča še zelo močna. Kasneje, ko se umiri pa lahko uporabljate čisto navadne vložke za menstruacijo.
  • Mrežaste hlačke ne bodo odveč za prve dni po porodu, ko je pomembno, da so vložki čim bolj na mestu.
 
 
POTREBŠČINE ZA DOJENČKA:
  • Plenice, pralne ali tiste za enkratno uporabo za novorojenčke. Pralnih seveda ne pozabiti prej oprati in posušiti.
  • Vsaj 20 tetra plenic – jaz pa priporočam, da kupite vsaj 5 kaliko plenic, saj so le te bolj fino tkane in niso tako grobe. Jaz sem jih uporabljala predvsem za brisanje okoli ust in pa nočno spanje/dojenje.
  • Paket zložencev 5x5 – potrebovali jih boste za čiščenje popka
  • Fiziološka raztopina za dojenčke
  • Vsaj 1 paket vate – potrebovali jo boste za čiščenje oči in obraza
  • Krpice za umivanje za enkratno uporabo so super za čiščenje pri previjanju, da ne uporabljate odišavljenih robčkov
  • Hladilno mazilo za ritko
  • Kakšna naravna krema za telo
OPREMA ZA DOJENČKA:
  • Lupinica – potrebovali jo boste za prihod domov.
  • Voziček boste potrebovali kak teden kasneje, vendar ga je bolje kupiti vnaprej, kot pa kasneje izgubljati čas z iskanjem le tega.
  • Posteljica, košek ali zibka – v kolikor ne želite, da novorojenček spi v zakonski postelji. V kolikor pa ga želite imeti ob sebi pa boste rabili stransko zaščito za posteljo (če postelje nimate ob steni).
  • Nekaj posteljnine za dojenčka – jogi, stranska zaščita za posteljico, rjuha, nepremočljiva podloga, odeja, prevleka za odejo.
  • Previjalna miza in podloga nista nujni, vam pa olajšata previjanje, prav tako ne bi škodilo, če si omislite koš za plenice s pokrovom, ki dobro tesni ali pa kaseto.
  • Banjica za umivanje in termometer za vodo, boste potrebovali kak teden po porodu, ko boste s patronažno sestro prvič umili detece.
  • Nekaj bodijev, pajackov, kaki pleteni copatki, če se malček najavlja v hladnejših dneh, kapica, bombažne rokavičke proti praskanju ne bodo odveč in pajac za hladnejše dni.
  • Nosilka za novorojenčke, vam bo olajšala nošenje otroka, vam pomagala umiriti in uspavati dojenčka, obenem pa boste imeli proste roke, da boste lahko v miru kaj pojedli ali postorili. Priporočam vam trak ali pa mehko nosilko, ki pa mora biti specificirana tudi za novorojenčke.
Vse zgoraj omenjeno vas bo stalo kvečjemu nekaj 100 evrov, če ne boste kupovali v najdražjih trgovinah. Sanitetni material se da zelo ugodno kupiti kar v trgovini slovenskega proizvajalca sanitetnega materiala. Kar nekaj denarja pa boste prihranili tudi, če boste kupili rabljeno opremo in oblačila. Rabljeno ne pomeni staro ali poškodovano. Včasih je rabljeno še celo boljše kot novo, saj je že preizkušeno, oblačila pa so že nekajkrat oprana in v njih tako najverjetneje ni več škodljivih proizvodnih snovi.

Če pobrskam malo po spletu za rabljeno otroško opremo, lahko vidim, da je ponudbe ogromno. Soliden voziček z lupinico, košaro in športnim delom se da dobiti že za kakih 100 evrov, kakšne starejše pa ljudje tudi podarijo. Posteljico z jogijem in posteljnino se da dobiti že za pičlih 50 evrov. Prav tako previjalno omaro in podlogo. Banjico in ostale drobne svari pa za kvečjemu nekaj evrov. Tudi trakove za nošenje in nosilke se da dobiti rabljene, vendar vam priporočam, da pred nakupom nosilko preizkusite, če vam ustreza. Ne ustrezajo vse nosilke vsaki mamici in dojenčku. Prav tako bodite pozorni, da ne kupite ponaredka, če ste na to občutljivi. Tudi oblačila se da ugodno dobiti. Od 20 evrov naprej ljudje prodajajo pakete oblačil za novorojenčka. V teh paketih naj bi bilo vse kar so sami potrebovali za novorojenčka. Pri nakupu le teh ne samo, da prihraniš pri denarju, prihraniš lahko tudi pri času in razmišljanju kaj vse bi malček potreboval za obleči. Še več kot to, nekateri ponudniki celo napišejo za kdaj rojene otroke je paket relevanten. Na primer »paket oblačil za dečka rojenega poleti« bo vseboval drugačne tipe oblačil od tistega »rojenega pozimi, pa tudi številke bodo naraščale sezoni primerno.

Včasih je rabljeno še celo boljše kot novo, saj je že preizkušeno, oblačila pa so že nekajkrat oprana in v njih tako najverjetneje ni več škodljivih proizvodnih snovi.


Ni kaj, splača se kupiti rabljeno opremo in oblačila, vsaj tisto, kar veš da boš nujno potreboval takoj po rojstvu. Tako ali tako boste v dar kasneje dobili še kupe oblačil, opreme in bonov, ko boste sprejemali obiske od sorodnikov, prijateljev in znancev. Nekateri sorodniki ali prijatelji včasih celo prijazno ponudijo »darilo vnaprej« še preden mali nadebudnež prijoka na svet, kar vam prihrani kakšno pot in evro pri začetnem nakupu.

V kolikor imate prijatelje, ki že imajo otroke, pa naj vas ne bo sram vprašati ali bi vam kakšno stvar posodili ali prodali, če je (trenutno) ne potrebujejo več. Izmenjava oblačil in opreme med prijatelji je v zadnjih letih precej popularna. Princip daš-dam/vrneš-vrnem je še celo boljši od nakupa rabljenih oblačil. Edina slabost je, da se včasih zgodi, da kakšno stvar ali oblačilo po nesreči uničimo. V tem primeru svetujem, da se še preden si stvar izposodite, pogovorite o posledicah uničenja le te. Na primer v kolikor se stvar uniči, se plača določena vsota. Nekateri pa bodo morda zahtevali novo. To velja predvsem za dražjo opremo. Pri oblačilih običajno ljudje niso tako občutljivi, razen če gre za kako bolj prestižno znamko. Vsekakor je bolje prej vprašati, kot kasneje naleteti na kakšno zamero.

Izmenjava oblačil in opreme med prijatelji je v zadnjih letih precej popularna. Princip daš-dam/vrneš-vrnem je še celo boljši od nakupa rabljenih oblačil.


Tudi mi smo odkupili skoraj vso opremo in oblačila od prijateljev, ki že imajo starejše otroke in stvari za dojenčka več ne potrebujejo. Za nekaj 100 evrov smo dobili vso opremo, oblačila in igrače, ki so ohranjene kot nove, pa kljub vsemu rabljene ravno toliko časa, da je v njih moč začutiti ljubezen in radost tistih, ki so jih pred nami uporabljali. Po vrhu vsega, pa mi je bilo prihranjenih kar nekaj ur sprehajanja po trgovinah in odštevanja denarja na blagajni. In kaj je pri tem najboljše? Otroci naših prijateljev bodo vedno starejši od naših in mi bomo vedno veseli, rabljenih stvari, ki jih oni ne bodo več potrebovali, nam pa bodo v trenutnem obdobju prišla še kako prav.
 
 
Dragi moji, trgovci na račun naših malčkov, precej dobro služijo. Naši srčki pa odraščajo s svetlobno hitrostjo. Včasih kakšne stvari niti ne uspejo obleči, pa je že premajhna. Zakaj stvari, ki jih ne potrebujemo ne bi delili in zakaj bi dajali na kupe denarja za nove stvari, ko pa so tiste od soseda, prijatelja, znanca še čisto dobre in kot nove?! Če vas skrbi, da bi bil prihod novega člana prevelik strošek za vas, se s tem ne obremenjujte preveč. Z malo iznajdljivosti boste za malo denarja in časa imeli vse kar vaš škratek potrebuje.

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.