Cepiva skozi oči povprečne mame - Ali so cepiva varna in učinkovita?

Iskalnik

Cepiva skozi oči povprečne mame - Ali so cepiva varna in učinkovita?

V članku Cepiva skozi oči povprečne mame –od kje pride dvom 1. del in 2. del, ste lahko brali o tem kako so se v meni pojavljali dvomi v cepiva. V tokratnem članku pa bom razmišljala predvsem o varnosti in učinkovitosti cepiv.

Naša cenjena pediatrinja nikakor ni dojela, da nekateri starši želimo biti vpeti v življenja naših otrok in vedeti, kaj se z njimi dogaja. Po dolgem pregovarjanju in že deseti prošnji, da si kljub vsemu želim navodila proizvajalca cepiv, sem mukoma le dobila originalna navodila Infanrix-IPV+Hib (davica, tetanus, pertusis, otroška paraliza, Hib), ki naj bi bila namenjena staršem. Navodila za uporabnike za vsa cepiva lahko najdete tudi na spletnem naslovu Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Doma sem znova in znova prebirala predvsem stranske učinke. Med zelo pogoste in »blage« stranske učinke so med drugimi navedeni, oteklina, rdečica, povišana telesna temperatura, razdražljiv jok, motnja zavesti, motnja spanja, driska, bruhanje… Vse to so bo besedah naših pediatrov »normalni« pojavi po cepljenju. Normalni? Čakaj, čakaj kako je lahko slabo počutje, ki je znak »bolezenskega stanja« normalno? Če logično pomislim o tem kaj je po mojem mnenju normalno in kaj ne, lahko izpeljem naslednji primer…

Če moj otrok poje jabolko , za katerega trdim da je zdravo in dobro (kot to trdijo pediatri za cepiva) in potem otrok dobi vročino 40 stopinj, bruha in ima drisko, to pač ni normalno ali pač? Če v svoje telo vnesemo nekaj naravnega, dobrega zanj, telo ne odreagira na to negativno (razen v primeru alergij, ki so posledica… hmm kdo ve česa). Naše telo je »sprogramirano«, da negativno odreagira na njemu »nevarne« snovi. Če po zaužitju jabolka ni negativne reakcije, to pomeni, da je »varno« za uživanje, kar recimo ne bi mogli trditi za uživanje rdeče mušnice, za katero vsi vemo, da je »nevarna« in ena od »normalnih« reakcij po zaužiti rdeči mušnici je tudi povišana telesna temperatura, bruhanje in driska, v hujših primerih pa tudi smrt (kot pri cepivu). Kam torej uvrščamo cepiva? Med varna (kot jabolko) ali nevarna (kot rdeča mušnica)? Ali pa morda obstaja še kakšna vmesna kategorija, za katero sama ne vem?

Kako je lahko slabo počutje, ki je znak »bolezenskega stanja« normalno?

Naj se na kratko dotaknem še učinkovitosti cepiv. Nekako mi je vedno prioriteta varnost mojega otroka, zato je učinkovitost cepiva v mojih očeh drugorazredna kategorija. Kljub temu pa sem veliko slišala in prebrala tudi o »(ne)učinkovitosti« cepiv. Medtem, ko lahko na spletu najdem informacije (in grafe) o tem, da so bila cepiva uvedena že po izkoreninjenju posameznih epidemij bolezni (spletna stran CDC angl. Centers for Disease Control and Prevention), da kolektivna t.j. čredna imunost ne obstaja in je mit (spletna stran Naravna imunost), ter raznorazne članke o tem, da cepiva obstajajo zgolj zaradi pohlepa farmacevtskih podjetij, s strani medicinske stroke, vedno naletim na eno in isto trditev, in sicer da so cepiva edina in najučinkovitejša zaščita pred posameznimi boleznimi. Nikjer pa ne najdem informacij ZAKAJ???

Ne zamudite naslednjega dela članka. V njem se bom dotaknila predvsem vprašanja zakaj je cepljenje obvezujoče.

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.