Čebulna juha

Iskalnik

Čebulna juha

Letošnje leto je bilo radodarno s čebulo, manj radodarno pa je bilo vreme, ki nikakor ni dovolilo, da bi se čebula dobro posušila, preden smo jo shranili v ozimnico. Čebula mora biti strogo suha, preden jo pospravite v kleti ali shrambe, ker pa je bilo letošnje poletje deževno, pa tudi nam ni uspelo čisto posušiti čebule. Posledica tega je, da čebula začne s pospešeno hitrostjo gniti. Najbolj grozno opravilo je čiščenje take čebule. Ne samo da smrdi, tudi zamudno je.
 
 
Ker smo imeli kar nekaj rdeče čebule, ki nam je začela gniti, sem se odločila, da skuham čebulno juho, kjer je bom naenkrat lahko porabila veliko. Naj omenim, da sem za lupljenje in čiščenje čebule porabila skoraj eno uro, saj je bilo potrebno po slojih odstranjevati in čistiti gnile dele. V eni čebuli je tako lahko bil en sloj dober, pa en gnil, pa spet trije dobri, pa en gnil, pa dva dobra in gnila sredica. Človek bi najraje kar celo čebulo nekam zabrisal, pa vendar mi je bilo škoda stran metati, tistih nekaj dobrih slojev domače čebule za katero sem 100% prepričana, da je bio.
 
 
Ko sem malo pobrskala po spletu za recepti, mi je iskalnik ponudil precej francoskih čebulnih juh. Ker pa nisem ljubiteljica okusa po vinu, pa sem se odločila, da sama poizkusim narediti domačo čebulno kremno juho.

Zanjo potrebujemo:
8-10 srednje velikih (rdečih) čebul
5-8 strokov česna (odvisno kakšni ljubitelji česna ste)
3 velike (rdeče) krompirje
3 žlice olja (ali kokosovega masla)
sol in začimbe po okusu

Čebulo narežemo na kolobarje, krompir pa narežemo na srednje velike kocke. Na olju ali maslu na hitro prepražimo česen da zadiši, dodamo čebulo in pražimo na zmernem ognju približno 5 minut, da upade. Dodamo krompir in pražimo še 5 minut. Dodamo sol in začimbe po okusu in zalijemo s približno litrom vrele vode (vode naj bo toliko, da je zelenjava prekrita).
 
 
Juho pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo približno 20 minut, nato pa s paličnim sekljalnikom spasiramo vsebino.

Juho lahko postrežemo s kislo smetano ali brez. Priporočam pa, da si kislo smetano v krožnik doda vsak sam po svojem okusu.

NASVET: Juho lahko postrežete z jušnimi kroglicami, v kolikor pa želite biti malce bolj inovativni pa lahko na maslu popražite koščke kruha. To je tudi odlična ideja v kolikor želite porabiti nekaj starega kruha.
 
Kategorije: 
Recepti

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.