Bučkina slana pita

Iskalnik

Bučkina slana pita

V kolikor ste ljubitelj/ica bučk, ste na svojem vrtu zagotovo našli tudi kak prostorček kamor ste posadili bučke. Ko je sezona bučk na vrhuncu, pa velikokrat ne vemo kam z obiljem bučk, ki nam jih podari narava. Sama sem dobila zanimivo idejo za bučkino slano pito, kjer lahko porabimo kar nekaj bučk.

Za bučkino slano pito potrebujemo:
Vsaj 5 bučk (ali 2 res veliki)
1 veliko čebulo
2 stroka česna
Žlica olja
Ščepec soli
Ščepec mlete kumine
4 ali 5 velikih (polnozrnatih) tortilj (velikost naj bo vsaj toliko kot je dno vašega okroglega pekača)
200 g sira ali parmezana

Za preliv potrebujemo:
250 g pasirane skute
1 kisla smetana
2 jajci

Bučke olupimo in narežemo na manjše kocke, pri tem pazimo da bučkam odstranimo semena v kolikor so le te večje ali starejše. Na olju prepražimo čebulo in česen, ter dodamo kocke bučk, jih posolimo in začinimo po okusu. Bučke pražimo približno 15 minut na zmernem do močnem ognju, da iz njih izpari večina vode. Medtem pripravimo preliv. V posodo ubijemo jajci, primešamo skuto in kislo smetano ter z metlico premešamo, da dobimo gost preliv.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Pekač za pite ali okrogel pekač s snemljivim obodom premažemo z maslom, na dno položimo prvo tortiljo, nanesemo sloj praženih bučk in prelijemo s skutnim prelivom. Postopek ponovimo vse dokler nam ne zmanjka bučkinega nadeva. Zadnji sloj morajo biti bučke prelite s prelivom, povrhu pa nato potresemo še nariban sir ali parmezan. Pladenj potisnemo v pečico za približno 20 minut in postrežemo.

NASVET 1: V nadev lahko dodamo tudi drugo sezonsko zelenjavo, kot so paradižniki, paprika, na drobno nasekljan korenček, ipd. ter tako poživimo okus pite.

NASVET 2: V kolikor si ne predstavljate brezmesnega kosila, lahko na olju najprej prepražite na koščke narezano slanino, ter nato dodate čebulo in bučke in pražite kot po receptu. V tem primeru lahko dodate tudi nekaj paradižnikove mezge, da poudarite okus slanine.

NASVET 3: K bučkini piti se najbolj prileže osvežilna kumarična solata z rdečo čebulo.

PA DOBER TEK.


 
Kategorije: 
Recepti

Vaš komentar

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen! Izpolnite vsa polja označena z*

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.